"Den gode historie" – om Bhutan.
Klik her  og læs om Bhutan på Udenrigsministeriets/DANIDAS hjemmeside. 

  
Khenpo Phuntsok Tashi Director National Museum of Bhutan, Mindfull living in Bhutan - foto Jens Kirkeby

Khenpo Phuntshok Tashi er ikke alene direktør for National Museum of Bhutan og formidler af landets gamle kulturskatte. Som buddhistisk læremester (khenpo) er han også meget engageret i formidling af bhutansernes lykkebrgreb Gross National Happiness, og er en meget kendt og benyttet forfatter og foredragsholder i både Bhutan og i de vestlige lande. 
Med EMU i Bhutan
Begrebet LYKKE for de mindste

På EMU's hjemmeside kan man her finde denne side for de små. Det er serien EMU's dagbog, hvor Jytte Fromberg i billeder og letlæst tekst fortæller om lykken, landskab og mennesker i Bhutan.

LYKKEN KOMMER FØRST

I århundreder har folk forsøgt at definere lykke, uden held. I Bhutan har man heller ikke fundet formlen, men man forsøger. Landets udviklingsfilosofi handler ikke kun om økonomisk fremgang, men også om at øge bruttonationallykken.

Klik her og læs journalist Lasse Nørgaards artikel på Udenrigsministeriets/DANIDAs side.
 
Khenpo Phuntsok Tashi Director National Museum of Bhutan Mindfull living in Bhutan - foto Jens Kirkeby
I en del af Aarhus-udstillingens åbningsperiode kunne publikum møde museumsdirektør Khenpo Phuntsohk Tashi.


Gross National Happiness

Bhutan har indskrevet lykken i grundloven

Udstillingens vision er at levendegøre lykkebegrebet med udgangspunkt i et fagligt etnografisk fundament. De besøgende inviteres ind i udstillingens rum og den bhutanesiske kulturs farverigdom. Udstillingen lægger vægt på at vise, hvordan den nationale buddhisme og visionen om Gross National Happiness spiller en afgørende rolle i folks hverdag.

Lykke som endeligt mål

I Bhutan bruger man ikke bruttonationalproduktet (GNP), når man skal måle udviklingen i landet, men 'Gross National Happiness' (GNH) - bruttonationallykke. Ideen om lykke som målestok har været en del af Bhutans udvikling siden begyndelsen af 1970'erne, og det forklarer premierminister Jigmi Y. Thinley således til Lise Richter i 15. oktober 2010 (uddrag):

'Det kom til handle om vækst for vækstens skyld, men udviklingen af et land må have et andet mål end vækst.' 

Bhutan har netop foreslået FN at gøre lykke til en ny global målestok. Bhutans premierminister, Jigmi Y. Thinley, fortalte under sit besøg i Danmark om nødvendigheden af - og faren ved - at opmåle lykke.


»Bhutan er et land på jagt efter lykken, for mange bhutanere lever stadig under svære kår«, forklarer premierministeren: »Men vi søger seriøst at gøre folks lykke til et endeligt mål for vores land.«

Ideen om bruttonationallykke har været en del af Bhutans udvikling siden 1972. Filosofien blev udviklet af den daværende konge som en reaktion på, at målene for udvikling udelukkende fokuserede på BNP.

»Det kom til handle om vækst for vækstens skyld, men udviklingen af et land må have et andet mål end vækst, og det mål, kongen kom frem til, var lykke,« forklarer Jigmi Y. Thinley.

Politisk lykke

De fire hovedsøjler i GNH er bæredygtig og retfærdig socioøkonomisk vækst, beskyttelse af miljøet, bevarelse og fremme af kulturen samt gode styreformer. Men hvordan skal en politiker for eksempel regere for at gøre borgerne lykkeligere, lyder spørgsmålet til Jigmi Y. Thinley efter forelæsningen.

»Dem, der er valgt af befolkningen og har fået ansvaret for at regere landet, skal ikke se sig selv hævet til et højere niveau. De skal se sig selv som privilegerede tjenere og ikke som herskere. Det er noget, vi som regering konstant prøver at minde os selv om, for vores land har været - og er stadig - meget hierarkisk. Men når ens rolle som politiker er gjort klar, så er det meget nemmere at se, hvad ens ansvar er i form af at regere med gennemsigtighed og ærlighed,« siger Thinley og understreger ydmygt, at Bhutan, der havde sit første demokratiske valg i 2008, hører til et af verdens yngste demokratier.

Ethnographic Exhibitions | Ditte Marie Seeberg | Photos & Webdesign: Jens Kirkeby, Digital Nature
Lav din egen hjemmeside med mono.net